Acțiune de informare a cetățenilor români care doresc să muncească în Norvegia.

Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, desfășoară o acțiune de conștientizare și informare a cetăţenilor români care doresc să muncească în Norvegia, și în scop preventiv, pentru a nu cădea victime ale înşelătoriilor şi exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei, vă aduce la cunoștintă următoarele:

Din informaţiile oferite de Ambasada României la Oslo, a rezultat că cetăţeni români, aflaţi la muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înşelătorii financiare.

Muncitori români au fost fraudaţi de compatrioţi, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor şi au accesat credite foarte mari, la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele şi pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceştia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. In timp ce plăţile a u ajuns către angajator, facturile şi creanţele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcţii de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme în numele victimei. ’’Facilitatorii” solicită 20-30% din sumă, copie după paşaport, CNP Norvegian şi token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii ’împrumută” alte sume considerabile fără ştiinţa, dar cu documentele păgubitului.”

Material informativ – munca în Norvegia.pdf

Sari la conținut